Szakértő csapattal minden feladat könnyebb

Nincs olyan hely, ahol ne találhatnánk veszélyes eszközöket. Ezek azok, amelyek képesek az emberek testi épségében valamilyen kárt tenni. Elég a háztartásban egy kés, aminek élével könnyen megvághatjuk magunkat, ezért is bánunk mindig óvatosan vele. Tény és való, a háztartásban nincs annyi veszélyes eszköz, mint a munkahelyemen. Én egy nagy gyárban dolgozom, ahol egyéb fémmunkálatokat végzünk.

Itt présgépektől kezdve, targoncákon át, a fröccsöntő gépekig mindennel találkozom nap, mint nap. Egyik nap hoztak a területünkre két új gépet, melyek üzembe helyezéséért én voltam a felelős. Eddigi munkám során sose volt alkalmam ilyen feladathoz, de kaptam egy nagyszerű segítséget, az Active Safety csapata által, akik mindenben irányítottak, így a gépek üzembe helyezése gyorsan, és precízen zajlott. Ellenőrizték a tervező nyilatkozatait, megvizsgálták, hogy az érintésvédelmi, munkavédelmi követelményeknek megfelelnek-e. A szükséges hatósági engedélyeket is ellenőrizték, valamint az üzemeltetéshez szükséges utasításokat, amiket a főnököm már előre összekészített nekem. Mivel mindent rendben találtak, így üzembe helyezhettük a gépeket. Tájékoztattak, hogy legalább öt évente kell majd egy biztonsági felülvizsgálatot készíteniük, és elmondták az ez utáni feladatokat is.

Mégpedig, hogy a rajta dolgozó illető egészségügyi alkalmasságát ellenőrizni kell majd, és munkavédelmi oktatásban kell részesíteni, hiszen minden új gép bevezetése esetén frissíteni kell ezt is, ugyanúgy, mint ahogyan a kockázat értékelést is. Örömmel nyugtáztam, hogy sikeresen zárult a nap, hiszen sokat tanultam tőlük, és megnyugodtam, hogy az embereim biztonságban vannak, valamint a főnökömnél is szereztem egy piros pontot, hogy elintéztem helyette ezt a feladatot.